Full renovation of an apartment - Achrafieh, Beirut

We really enjoyed renovating this old apartment - occupying the last floor of the building - in the middle of the city.
We joined two apartments into one, and worked on the full scope of interior design work, including the choice of new furniture pieces. The owners didn't want to sell their house, they just wanted to upgrade it so it would better fit their taste and present lifestyle. Enjoy the transformation!


ENTRANCE

The entrance space was a great deal since it is unusual to have a balcony - as a transition space - before the actual indoor space. The owners wanted to keep this balcony.
We privatised the transition space by closing completely the entrance wall and designing a new door to replace the aluminium transition. We picked more contemporary and appropriate tiling and wall paints. The black steel doors leading to the house were heightened - to allow more natural light inside - and altered into a combination of wooden glazed doors. Major transformation of the space!

BEFORE/AFTER

 

NATURAL LIGHT

Changing the door leading to the apartment was a major decision for us. The wider and higher door allowed more natural light into the house, and the use of light wood instead of black steel gave warmth to the house, whether we are standing outside or inside.

BEFORE/AFTER

 

RECEPTION

The major change done here was opening two spaces to form one big reception area.
We couldn't destroy all walls because some were quite old, so we kept a partition between the dining room and the other side of the reception. The parquet was replaced with tiling and we designed the new false ceiling in a way to blend with the existing one.

BEFORE/AFTER

 

KITCHEN - THE TRIGGER ...

The kitchen was the trigger; the owners were fed up with it and wanted to replace it, but its change led to the makeover of the whole apartment!

We used white for the cabinets to get a more contemporary and clean look, and a black granite top to contrast the simple white. We added a high table and stools to serve as a breakfast area - the family didn't have one before. Also, we custom designed a back-splash by creating a layout from tiles of different sizes and finally, to allow more natural light in, we enlarged the window.

BEFORE/AFTER

 

SLIDING DOOR LEADING TO GUEST BATHROOM

A major transformation of the colour palette was applied over the whole apartment. It is clearly shown in this small corner of the house! Closing up the three old wooden frames on the right allowed the new door to slide properly.

BEFORE/AFTER

 

GUEST BATHROOM

Two spaces were merged to form the new guest bathroom. The new wooden counter, the indirect lighting behind the mirror and the textured tiles are the key elements which allowed us to reach the mood we had in mind.

BEFORE/AFTER

 

KIDS BATHROOM

The kids bathroom was very non-personalised and raw, the fixtures were quite old as well. The tiling was replaced on the floor and on all walls. Also, all fixtures were changed and a wood counter with storage was added. The warmer tones of the counter and tiles completely switched the mood and impression of the space. The kids loved it!

BEFORE/WORK IN PROGRESS/AFTER