National Institute of Fine Arts Proposal - Beirut

The project consists of the renovation and extension of the National Institute of Fine Arts.
This building was designed as a convent, then it was converted into a nursing home, and finally as it is currently known it serves as a Fine Arts school. Therefore, the main concern of the intervention was to continue improving the public aspect of the project. In general, the campus' renovation and extension would help double the present amount of students. 

The great challenge was to integrate a contemporary construction to an imposing existing building and obtain a homogeneous and pleasant entity.
The clean and linear extension which proportions and grid follow the old, was positioned behind the existing volume. This allowed the liberation of a relatively big space that would serve as a public garden for the whole neighbourhood.

Project featured in the book "Brilliant Lebanese Architects" 2017.
Leya Bouchedid

 Existing Building's Hallway - which was kept

Existing Building's Hallway - which was kept

 New Building's Hallway - following the existing in a more contemporary way

New Building's Hallway - following the existing in a more contemporary way